Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Prezentare locala

Comuna Gradistea face parte din judeţul Braila si este situata in partea de nord-vest, la poarta Baraganului, fiind asezata pe malul stang al raului Buzau si pe soseaua naţionala DN 22,Ramnicu Sarat-Braila, la o departare de 52 km de orasul Braila si 32 km de orasul Ramnicu Sarat.

Comuna are o suprafata de 6416 ha, din care 6199 ha in extravilan si 217 ha in intravilan si este alcatuita din trei sate: Gradistea, Ibrianu si Maraloiu avand in total 2229 de locuitori.Toate cele trei sate care fac parte din comuna Gradistea benefeciaza de pe urma proiectelor implementate, in comuna existand apa curenta, internet, cablu Tv si drumuri in stare foarte buna care au fost acoperite cu peste 60 de mii de tone de criblura si lidonit fiind practicabile indiferent de conditiile meteo.Deasemenea in fiecare sat se gaseste cate o gradinita, scoala, camin cultural( cladiri renovate si utilate cu mobilier nou)si biserica.

Poza

Data exacta de infiintare a satului nu este cunoscuta. Nu s-au gasit marturii scrise care sa ateste in ce imprejurari s-a infiintat aceasta asezare. Din marturiile batranilor comunei, reiese ca asezarea s-ar fi intemeiat inainte de 1800 cand aici s-ar fi stabilit definitiv ciobanii de prin partile Vrancei. Ei au gasit aici pasuni bogate pentru oile lor si si-au asezat tarlele in imediata vecinatate a raului Buzau, unde este azi satul Gradistea-de-Jos. in schimb, se stie ca satul Ibrianu a luat fiinta in anul 1892, in urma improprietaririii din acel an cand s-a fixat si vatra satului la punctul unde a fost gasit mort un turc pe numele Ibraim care facea cumparaturi de cereale si vite necesare Imperiului Otoman.

Satul Maraloiu a luat fiinta pe langa tarlele unor crescatori de vite, asa cum au fost infiintate toate satele de stepa. Nu se stie cu exactitate anul infiintarii.

Conform geografului Gh. Valsan, raul Buzau a fost in vremuri trecute afluent al Ialomitei. „Izvorand din munti si iesind in campia ardeleana, face intorsatura inapoi, traversand muntii si ajungand in campia munteneasca, o ia la vale pe actuala vale a Saratei, varsandu-se in Ialomita, ceva mai la nord de Urziceni. Mai tarziu, pe vremea lui Herodot, curgea pe valea Calmatuiului Brailei si se varsa direct in Dunare. Numai dupa aceea si-a schimbat mersul pe albia actuala, pretutindeni intre vechiul curs si cel actual se vad urmele trecerii sale in forma unor vai cotite numite de popor „buzaele”…”.

Buzau

Asadar, pana sa-si stabileasca definitiv albia, raul Buzau a curs pe valea de langa malul satului Sutesti, timp in care apa, prin actiune eroziva, a despartit din mal bucata de pamant care se afla in vecinatatea soselei nationale si a vadului care urca malul Sutestilor, ramanand o ridicatura naturala de pamant, izolata in albia raului Buzau. Aceasta ridicatura se numeste in popor „pochina”, stiintific- „pepina” iar geografic- „gradiste”. La fel s-au format si ridicaturile naturale de pamant din apropierea satelor Racovita si Domnita. Ele au fost amenajate de catre trupele romane in formele actuale. Romanii au construit fortificatii pe ele, instaland si cate o garnizoana militara ca punct de sprijin si supraveghere pentru unitatile romane. In harta „Dacia romana” din dictionarul enciclopedic sunt trecute fortificatii in diferite puncte ale provinciei, una dintre ele fiind la circa 5-6 km sud de satul Gradistea de Sus, exact unde se afla pochina. Deci comuna Gradistea si-a luat denumirea dupa numele geografic de „gradisti” datat ridicaturilor naturale de pamant aflate in apropierea comunei cat si dupa denumirea de „gradisti” din limba slavona data castrelor romane (fortificatiilor) facute pe aceste ridicaturi.

Comuna Gradistea apare si in povestirile scriitorului Alexandru Odobescu: “Eram baiat de 13 ani cand insotit de tatal mei Ion Odobescu in anul 1834, la Baile de la Balta Alba, unde se adunase in acel an o multime imensa, precum a si povestit-o cu atata spirit dl Vasile Alecsandri pe care atunci acolo, pentru prima oara l-am zarit, tanar, vesel si inca de atunci cunoscut prin farmecul neaus romanesc al muzei ce-l insipra.

Locuiam intr-un sat de pe malul stang al Buzaului, la Gradistea, tot intr-o casa cu batranul colonel Engel, care imi darui o pusca ……”

Principalele obiective turistice ale zonei sunt casa muzeu Fanus Neagu, Lacul Balta Alba, popina geto-dacica , zona de agrement Lacul Ciulnita şi cele două amenajari piscicole