Hramul bisericii Sfantul Gheorghe 2012

Hramul bisericii Sfantul Gheorghe 2012

Minunatul acesta, vestitul si marele Mucenic Gheorghe a trait pe vremea imparatului Diocletian, s-a nascut in Capadochia, fiu al unor parinti crestini si a fost invatat, din tinerete, in dreapta credinta.

Pentru cei credinciosi, Mucenicii sunt crestini alesi, luminati de Dumnezeu, pentru a duce lupta impotriva paganatatii si a diavolului. Drept aceea, in toiul prigonirilor si in clipele cand sunt pusi la incercarile cele mai sangeroase, Mantuitorul ii lumineaza cu puteri dumnezeiesti, care le ocrotesc trupul impotriva suferintelor. Neplecandu-se nici cu amagiri, nici cu fagaduintele tiranului, care facea multe ca acestea, nici de ingroziri, ci se vedea nebagator de seama de toate, pentru aceea intai l-au lovit in pantece cu o sulita. si cand i s-a infipt sulita in trup, a curs sange mult; iar varful sulitei s-a intors inapoi si a ramas sfantul nevatamat.

Se stie, apoi, ca multa vreme ocrotitorul ostirii romane a fost Sfantul Gheorghe. Deasemenea, steagul Moldovei, trimis de stefan cel Mare la manastirea Zograful, din muntele Athos, are chipul Sfantului Gheorghe, doborand balaurul. Iar acest chip al Sfantului, doborand balaurul, a fost la noi ca un rasunet si ca o chemare a poporului la lupta crestinilor impotriva balaurului vremii, adica a paganilor otomani si impotriva diavolului. O dovada este si rugaciunea lui stefan cel Mare, scrisa pe steagul sau: “O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale”( sfgheorghesud.ro).

In comuna Gradistea ca si in restul tarii pe data de 23 aprilie se sarbatoreste marele Mucenic Gheorghe. Dintre toti Sfintii sarbatoriti in lumea crestina, putini au ajuns la faima de care s-a bucurat, si se bucura, Sfantul Gheorghe, la poporul nostru. In satele si orasele tarii noastre, foarte multe biserici sunt ridicate in cinstea lui. Multi oameni, barbati si femei, ii poarta numele.

Ca in fiecare an toata lumea s-a implicat in pregatirea acestui eveniment, preotul Baragan Nicolae alaturi de reprezentanti ai consiliului local au coordonat aceste pregatiri si pe cei care s-au oferit voluntar pentru diferite activitati, de la curatenie pana la pregatirea mancarii si a meselor.Dupa slujba care a fost oficiata alaturi de mai multi preoti din parohiile invecinate comunei Gradistea toata lumea prezenta a fost invitata la caminul cultural unde au putut gusta din mancarurile pregatite si s-au putut bucura de prezenta a doi interpreti de muzica populara care au incantat prin cantecele lor.

Anul acesta ca o noutate alaiul slujitorilor bisericesti a pornit dupa oficierea slujbei intr-o procesiune cu icoana Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, ce a fost purtată in drum spre caminul cultural.


GALERIE FOTO: Slujba hram Sf.Gheorghe

GALERIE FOTO: Hram 2012 – caminul cultural

braila_anofm_ro

ANOFM Braila

e-guvernare_ro

e-Guvernare.ro

poca banner mai 1

Sipoca 35

primariabraila_ro

Primaria Braila

presidency_ro

Presedintele Romaniei

cdep_ro

Camera Deputatilor

gov_ro

Guvernul Romaniei