Lacul cu apa miraculoasa – Balta Alba
Lacul Balta Alba se intinde pe o lungime de 7 km. si lat de 3-4 km, avand o suprafata de 1.068 ha si adancimea maxima de 4 m. Are apa bogata in sare ce se depune in straturi albe pe maluri, atunci cand apele scad. Apa lacului are efect curativ in boli reumatice. Desi lacul se invecina cu mai multe mosii, printre care si cea a Mitropolitului Perticaru, niciun proprietar nu s-a gandit sa construiasca o cladire ca adapost pentru suferinzi. Singurul care a facut ceva a fost Constantin Balaceanu care avea mosia Boldu. Acesta a construit cateva incaperi din scanduri care erau folosite pe timp de vara de cei care veneau la tratament. Mai tarziu, facandu-se analizele apei si a namolului din lac si vazandu-se efectul pe care il au baile reumatice, generalul medic Paplica a construit cladiri din zid la punctul unde capul plantatiei de salcami a satului Baile se sprijina pe malul lacului, punct care isi pastreaza numele de „Paplica”.
In anul 1879, cand s-a fixat vatra satului Baile, s-a fixat si locul statiunii balneare, in partea de vest a satului, amenajandu-se un parc in suprafata de cateva hectare cu plantatie de salcami si diversi alti pomi. In acel parc a construit doctorul Valeanu mai multe cladiri, in care se aflau cabine pentru bai calde si reci, un hotel, etc. Tot in timpul sau s-a facut si un canal de scurgere a apei, balta fiind inundata de apa iazului din comuna Boldu. Despre efectele benefice ale apei lacului Balta Alba a scris si cunoscutul poet Vasile Alecsandri in nuvela „Balta Alba” dar si Alexandru Odobescu.
Legenda spune ca demult se afla pe acele locuri un sat cu oameni linistiti. Intr-o zi, in ajun de sarbatoare, in sat au poposit doi drumeti care au cerut gazduire dar nimeni nu a vrut sa-i primeasca. Dar, la marginea satului, au gasit o femeie vaduva, cu doi copii care i.a primit in casuta ei, le-a dat de mancare si le-a oferit un pat in care sa poata dormi. Se spune ca a doua zi, drumetii au mers la o petrecere in sat dar nimeni nu le-a dat atentie. Pentru a-i pedepsi pe locuitorii satului, cei doi au infipt in pamant un toiag, cerand oamenilor sa-l scoata. Nimeni nu a putut sa faca acest lucru si toti au inceput sa rada. Atunci, unul dintre straini, numai cu un singur deget, a scos toiagul din pamant si, din locul acela unde fusese infipt, a tasnit multa apa care s-a intins peste tot satul. Numai casa femeii care ii gazduise nu a fost atinsa de ape. Pe locul acela s-a ridicat o movila, care exista si astazi sub numele de „Movila babei”.
Asa se explica formarea acestui lac cu apa binefacatoare. An de an, mii de oameni vin la Balta Alba pentru a se bucura de efectele curative ale lacului.
Produse din gama Pell-Amar alaturi de produsele Gerovital, au adus faima industriei de cosmetice si farmaceutice romanesti. Istoria acestora porneste de la namolurile sarate si tamaduitoare din adancul lacurilor sarate din Balta Alba. Uitate de vreme, aceste lacuri constituie principalul suport material al unei micute statiuni care renaste acum din propria cenusa.