Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Popina Geto-Dacica

Conform scrierilor lui Valeriu Sarbu din cartea „Dava getica de la Gradistea judetul Braila”  in apropierea localitatii se gasesc vestigii geto-dacice importante  descoperite  in urma sapaturilor arheologice in dava getica Movila Crestata,  care dateaza din sec. II-I a. Chr.

„Comunitatea getica s-a asezat pe un martor de eroziune, numit acum Movila Crestata, de forma triunghiulara, insumand o suprafata de circa 12000 metri patrati acum situata in stanga raului Buzau la circa 4 Km in aval de localitatea Gradistea.

Inaltimea popinei fata de lunca Buzaului este de 14 – 17m, iar cota maxima fata de nivelul Marii Negre este de 46,49 m.Comunitatea getica s-a instalat aici deoarece popina oferea o serie de avantaje.In primul rand era plasata pe o importanta artera de circulatie, iar apropierea de raul buzau era vitala, cunoscuta fiind dependenta comunitatilor vechi de sursele de apa.Inaltimea sa fata de lunca, de 14 – 17 m, o ferea de posibile inundatii, iar pantele sale abrupte ofereau conditii avantajoase de aparare; doar varful popinei dinspre vest are o panta mai domoala ce permitea, probabil si in antichitate accesul.

Recipientele ceramice descoperite aici cuprind aproape intreg repertoriul de forme cunoscute in aceasta epoca de geto-daci.Lipsa pietrei din zona i-a impedicat pe membrii comunitatii de aici sa-si ridice edificii monumentale, ale caror vestigii ne-ar putea impresiona si astazi.”